Theepot tank Mosa

Reproductie door onze stichting

Een van de meest opvallende vondsten uit het keramisch atelier van Jef Roberts, is de mal en een biscuit exemplaar van de bekende MOSA theepot tank. Wij gaan als stichting deze tank in een beperkte oplage reproduceren.

Het is een van de meest opvallende producten die Roberts in reproductie heeft genomen. Het oorspronkelijke ontwerp is niet van Jema, maar van de MOSA. De theepot tank is geproduceerd ter herinnering aan de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog door de Amerikaanse soldaten.

De medewerkers van MOSA waren begonnen met het ontwerpen en het produceren van de tank, terwijl hun directeur, Louis III Regout, nog gevangen werd gehouden door de Duitse bezetters, Toen hij hoorde van het ontwerp, zou hij geroepen hebben: ‘In mijn fabriek geen oorlogstuig!’. Terstond werd de productie van de tank stopgezet. De op dat moment reeds verkochte tanks droegen het MOSA-stempeltje met zeven bogen. De overige tanks uit de voorraad werden verdeeld onder het personeel en zijn niet gemerkt. 

De waarschijnlijke ontwerpen van de tank is de Maastrichtse kunstenaar Louis Pilet, maar er is veel onduidelijkheid over. 

De oplage van de van oorsprong porseleinen pot is zeer gelimiteerd. Juist doordat de productie zo snel werd stopgezet. Daarnaast is het onduidelijk hoeveel theepot tanks Jef Roberts heeft vervaardigd en verspreid.

In 2021 werden er eenmalig door onze stichting een oplage van 250 theepot tanks gereproduceerd. Voor de echte liefhebbers. Deze kunnen indien gewenst geglazuurd worden door keramist Huub Paasen. Meer informatie hierover is te verkrijgen in onze pop-up store of via ons contact formulier op de website.