Jema & Jef Roberts Aardewerk

historisch aardewerk erfgoed Maastricht

Toen we tot de ontdekking kwamen dat de oude Jema-fabriek in Maastricht, die in 1984 zijn deuren sloot, nog exact in de oude staat bleek te verkeren, gingen we aan de slag. Er volgden maanden hard werken, waarin er veel opgeruimd en uitgezocht diende te worden. Onder de vele lagen stof bleek een ware schat te liggen, een uniek stukje Maastrichtse historie.

“Het lijkt wel alsof het werk gisteren is neergelegd”
 

Het aardewerk van Jema was geliefd in de jaren ’70 / ’80 en werd wereldwijd verkocht. Wanneer je op internet zoekt naar ‘Jema Maastricht’ kom je de meest mooie stukken tegen. Eenmaal in de fabriek ga je bijna vier decennia terug in de tijd. De ovens, de mallen en honderden producten staan er nog, waarvan er velen nog in prima staat zijn. De aankomende maanden zal onze stichting deze gaan verkopen in een speciaal ingerichte pop-up store, gelegen in de Entre Deux Maastricht. We geven het terug aan de stad. Van de opbrengst zal een mooie donatie beschikbaar komen voor de Stichting de Knoevel, de stichting die verwendagen verzorgt voor langdurig zieke kinderen.

 

Keramisch Atelier

Aan de Fort Willemweg in Maastricht vind je een wit bakstenen pand met daarop de letters ‘Keramisch Atelier’. Achter de verweerde houten deur schuilt een verborgen schat met een rijke geschiedenis. 

Reproductie MOSA theepot tank

Een van de meest opvallende vondsten uit het keramisch atelier van Jef Roberts, is de mail en een biscuit exemplaar van de bekende MOSA theepot tank. Wij gaan als stichting deze tank in een beperkte oplage reproduceren.

Pop-up store

Vanaf 17 september 2021 t/m januari 2022, zullen wij het aardewerk erfgoed van Jema en Jef Roberts Aardewerk verkopen in onze pop-up store. U vindt onze winkel in de Entre Deux in Maastricht (2de etage).

Stichting De Knoevel

Stichting De Knoevel verzorgt verwendagen voor gezinnen met langdurig zieke kinderen uit Zuid-Limburg. Onder het motto ‘één dag alle zorgen in de ijskast’ organiseert De Knoevel 15-20 individuele verwendagen per jaar.

Het boek: Van inspiratie tot laatste zucht

Van inspiratie tot laatste zucht is een eerbetoon aan Jef Roberts en zijn levenswerk in het keramiekfabriekje aan de Fort Willemweg in Maastricht. Het boek beschrijft de rijke geschiedenis van Jema en later Jef Roberts Aardewerk.